Stevia Şeker Otu Nedir
Stevia Şeker Otu Nedir?
Şeker otu bitkisi, botanik bilimindeki ismiyle "Stevia Rebaudiana", yüzyıllar boyunca doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılan ve şu an yapay tatlandırıcıların, özellikle şekerin ve türevlerinin doğal bir alternetifi olan, Güney Amerika menşeli mucizevi ve doğal bir bitkidir.
Paraguay, Brezilya gibi güney Amerika ülkelerinde yüzyıllardan beri yerli halk tarafından kullanılan ve "Tatlı ot", "Ballı yaprak" gibi isimleler anılan stevia bitkisi, ilk olarak 1800'lü yıllarda Amerikalı bilim adamlarının dikkatini çekmiş ve 1887 yılında Amerikalı doğa bilimci Antonia Bertoni tarafından keşfedilip botanik bilimine kazandırılmıştır. Güney Amerika'da doğal olarak yetişen stevia bitkisinin doğal ortamında 200'ün üzerinde türü olduğu tahmin edilmektedir.
% 100 doğal olan şeker otu stevia bitkisinin yaprakları ve öğütülmüş tozu, normal şekerden 10–15 kat daha tatlıdır.
1931 yılında 2 Fransız kimyager Briedel ve La Vieille tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, beyaz kristal yapıda ve “Stevioside” adı verilen doğal bir madde elde edildi ve bu maddenin normal rafine şekerden 300 kat daha tatlı olduğu saptandı.
Fakat normal şeker ve diğer yapay tatlandırcıları aksine sıfır kalori ve sıfır protein içeren Stevia bitkisi "asrın bitkisi" olarak nitelenmektedir.
0 yorum: